שחר צדוק מציע לבתי ספר, ארגונים, מוסדות חינוך וקהילות מגוון הרצאות וסדנאות:

א. הרצאות לפיתוח אישי והעצמה. (פנים אל פנים ובזום)

ב. מופע "בזכות הרוח" המשלב תוכן, משמעות ושירה בשיתוף הקהל.

ג. סדנאות חוויה לפיתוח חוסן בטבע.

ד. מודולות קצרות וקורסים מקוונים (א-סינכרוניים) באמצעות מערכת הלמידה נתיבי ידע.

כל הפעילויות מבוססות על ידע אקדמי ומקצועי שנצבר במשך השנים בתחום הרגשי – חברתי משולב בחכמת הפילוסופיה היהודית. ניתן לקבל המלצות רבות.

ניתן להתאים את הפעילות לקהל היעד בהתאם לדרישה.

לפעילויות מותאמות למוסדות חינוך במסגרת גפ"ן (לחצו כאן)

אתגר הזהות בעידן הפוסט-מודרני

רבים עסקו בשאלה "מהו פוסט-מודרניזם?" ועם שאלה זו התעוררו שאלות נוספות – האם מדובר במהלך תרבותי חדש הבא לשנות תפיסות קדומות מבחינה פילוסופית, חינוכית, אסתטית ולאומית, או שמא מדובר באופנה חולפת הבאה לערער נרטיבים ולייצר דקונסטרוקציה (פירוק הטקסט), או אולי מדובר במצוקה או קושי להגדיר את עולמנו המשתנה.

הרצאות אלה מבקשות להתבונן מחדש על הפוסט-מודרניזם כהלך רוח ופילוסופיית חיים שיש לה השלכות על כל תחומי החיים, ולבחון את המשברים ואתגרים החינוכיים העולים מהלך רוח ומחשבה זה.

הרצאה ראשונה: אתגר הזהות הדתית ויהודית בעולם פוסט-מודרני

בעידן של ריבוי זהויות ורב תרבותיות אתגר פיתוח הזהות הופך להיות יותר ויותר מורכב ואיתו קשיים רבים המשפיעים על החוסן הרגשי, הביטחון האישי ואף הלאומי. כל אלה משפיעים על היכולת להגשים את מי שאנחנו כמעט בכל תחום.

הרצאה זו תחשוף את האפשרויות והאתגרים שמעניק לנו העידן הפוסט-מודרני הרב תרבותי ויחד עם זאת להקנות כלים לגיבוש זהות בריאה במציאות משתנה.

הרצאה שניה: לנפץ את המסכים – האתיקה היהודית של הדיאלוג והמחלוקת

האקלים הפוסט-מודרני הוא אקלים המקדם מחשבה הכופרת "באמת" וכל טענה היא שרירותית וסובייקטיבית.  כל דוח שיח ודיון נתפס "כמשחק שפה" וכל אידיאולוגיה באה לשרת מאבקי כוח.

חשיבה זו מייתרת את המחלוקת מה שמביא את האדם להתבצרות בעמדותיו מבלי לקיים דיון עליהן. תופעה זו ניתן לראות ברשתות החברתיות. השיח נותר בין מסכים, לעיתים אנונימי ואופיו אינו אינטליגנטי, אינו אנושי החותר לאמת כלשהי, הוא משסה, תוקפני ומבטל את האחר.

הרצאה זו תציע דגמי מחשבה של האתיקה היהודית של המחלוקת מתוך הגותו איש החינוך הרב שרלו שזכה רוטברג של האוניברסיטה העברית על פועלו למען החינוך היהודי.[1] אלו עקרונות המאפשרים את קיומה של המחלוקת הראויה שיש בה כדי לייצר למידה, גדילה והתפתחות והיא מייצרת גשרים בין אנשים ובין המגזרים השונים בחברה הישראלית.

[1] בפרס רוטברג של האוניברסיטה העברית על פועלו למען החינוך היהודי. הרב שרלו מצטרף לרשימה מכובדת של רבנים והוגי דעות אשר זכו בפרס רוטברג וביניהם: עמנואל לוינס, נחמה ליבוביץ', הרב שלמה ריסקין, אבנר שלו ועוד.

פיתוח חוסן במציאות משתנה

בעשור האחרון ניכר גידול משמעותי, במאות אחוזים, בצריכה של תרופות נוגדות חרדה ודיכאון שמקורם בין היתר בשחיקה בעבודה.

מחקרים עדכניים מעידים כי פיתוח היכולת לוויסות רגשות היא דרך טובה כדי למנוע מצבים אלה. פיתוח של מיומנויות לויסות רגשי מקדמים את תחושת החיוניות וההצלחה בכל תחומי החיים כגון: פיתוח התקשורת הבינאישית, עבודה, למידה ועוד.

הרצאה זו תתמקד בפיתוח המודעות לגורמי הלחץ ותעניק לכם כלים ממוקדים ויישומיים לשינוי הרגלים מקדמי רווחה נפשית ופיתוח היכולת לוויסות רגשות.

ההרצאה חוויתית מלווה בתרגול עצמי, סרטונים ומטובלת בחכמה המצויה בפילוסופיה היהודית.

ההרצאה/ סדרת הרצאות מיועדת לקהילות הורים, אנשי חינוך וטיפול המעוניינים בשילוב ידע מבוסס מחקר, מקורות השראה ופרקטיקה לפיתוח חוסן רגשי בחיי היום יום.

ניתן לשלב בהרצאה הדגמה של מערכת ביופידבק (מערכת משוב רגשי) מעוררי השראה מתוך הפילוסופיה היהודית.

מופע: בזכות ברוח

מופע מוזיקאלי חדש משלב בין כאב לתקווה. מדובר בתקווה של עם שמבקש אחדות ולנצח את המחלוקות ביננו תוך חיזוק המשותף והמאחד באמצעות מקורות חוכמה של עמנו, שירת רבים וסיפורי גבורה שיש בהם חוויה משמעותית, אהבת האדם והארץ ותובנות מעולם הרוח.

המופע מנכיח את מקומה המשמעותי של הרוח בפרט בזמן מלחמת "חרבות ברזל" ובכלל בעיתות משבר, תוך שילוב הנחייה, מוזיקה וחוויה המאפשרת לעצור, להתבונן ולהתחיל מחדש….

יום גיבוש ושחרור לארגונים: אדם, טבע סביבה

מרגישים את השחיקה באוויר?

מחפשים משהו אחר?

שמח להציע לכם חוויה של שחרור וגיבוש בשמורת טבע בו תלמדו לעצור לנשום ולהתחיל מחדש.

הסדנא כוללת פעילות חברתית, אישית להפגת המתח, להרחבת המודעות האישית והקבוצתית ותכנים נוספים משמעותיים.

הפעילות מיועדת לארגונים ולחדרי מורים.

ממשבר קשב לצמיחה רגשית

הקידמה הדיגיטלית מביאה איתה יתרונות רבים, אך יחד עם זאת היחסים שלנו עם הטכנולוגיה יצאו מכלל שליטה. יש לנו יותר ידע אך איבדנו את היכולת להתמקד ולהתרכז בו. אנחנו יותר זמינים אך הרבה פחות קשובים לאחר. אנחנו נפגשים יותר (דיגיטלית) אך יכולת האמפתיה שלנו מתנוונת.

לכל זה מחיר רגשי – חברתי. הרצאה זו חשובה מאין כמוה, היא כמראה המשקפת את המשבר בו אנו נמצאים ויחד עם זאת מעלה פתרונות שיכולים לשפר את איכות חיינו הן מבחינה רגשית והן מבחינה חברתית. תיקון המצב בו אנו נמצאים יאפשר לנו להנות מפלאי הטכנולוגיה תוך הפחתת המחירים שאנו משלמים על השימוש בה.

ההרצאה בנויה מחומרים פרי מחקרים עדכניים, ניסיון טיפולי ומקורות חדשים שהם מעניינים, משמעותיים וחשובים.

אלימות - ממשבר לצמיחה

עם פרוץ משבר הקורונה יותר ויותר אנשי חינוך חווים את העליה הדרמתית במקרי האלימות כלפי תלמידים וכלפי אנשי חינוך. האלימות הגואה במערכת החינוך היא מראה לאלימות הגואה בחברה הישראלית ולכן תופעת האלימות אינה רק קיימת בקרב ילדים ונוער אלא גם בקרב הורים.

הרצאה זו עוסקת בהיבטים הרגשיים והחברתיים המסבירים את תופעת האלימות המילולית והפיזית הגואה במרחב הוירטואלי והבית ספרי. בהרצאה ינתנו כלים מעשיים למניעת אלימות והתמודדות עם אלימות קיימת. ההרצאה מתאימה להורים ולאנשי חינוך.

התבוננות אל המעבר: פיתוח ההתבוננות והפסיכולוגיה של התודעה

מחפשים הרצאה מעוררת השראה? כזו שתאפשר לכם להתבונן אל המעבר?

הגל הרביעי של הפסיכולוגיה מתייחס לתודעת האדם (בשונה מהמודעות). גישה זו משלבת את הדורות הקודמים של הפסיכולוגיה: הגישה הפסיכואנליטית של פרויד, הגישה הקוגניטיבית התנהגותית והפסיכולוגיה החיובית.

הפסיכולוגיה של התודעה (הפסיכולוגיה הטרנס פרסונאלית) רואה את גבולות העצמי כמשהו גמיש יותר ואת ההתרחבות של האגו כמצב טבעי ואפילו רצוי, בשל הפוטנציאל שיש בכך ללמידה והתפתחות. גישה זו נשענת במידה רבה על פילוסופיות מזרחיות, והפכה את המדיטציה לכלי טיפולי ראשון במעלה.

קרל גוסטב יונג נחשב כפסיכולוג הטרנס פרסונלי הראשון. בין התיאורטיקנים הנוספים של זרם זה נמנים אברהם מסלאו, סטניסלב גרוף, וויקטור פרנקל. מקור השראה נוסף עבורם היה שינויין של פרדיגמות מדעיות, כגון תורת הקוונטים, שסללו את הדרך לראייה חדשה של היקום ומקומו של האדם בתוכו.

הרצאה זו תאפשר לכם ההצצה (קלילה) לתחום חדש ומרתק זה שיקדם בחייכם משמעות, פיתוח אישי ותודעתי.

חינוך לאמונה בעולם שבור

המהפכה הפוסט-מודרנית מביאה איתה ערכים של רב תרבותיות, גלובליות ופלורליזם. מהפיכה זו מביאה איתה שינויים רבים בכל תחומי החיים כך שהגדרות כגון: משפחה, מגדר וזהות מתערערות ועולה ביקורת על עולמנו התפיסתי – אמוני והזהותי.

שינויים אלה, בין היתר, יצרו התגוונות ופיצול בציונות הדתית ולמשברים נוספים: פוליטי, פסיכולוגי וחברתי בו נמצאת החברה הישראלית.

כתוצאה ממציאות זו בני נוער וצעירים רבים חווים משבר זהותי – אמוני ונשירה מהדת. הפסימיים מדווחים על 40% והאופטימיים מדווחים על 25% שבכל מקרה מדובר במספר קשה מנשוא.[1]

מציאות זו מעלה שאלות רבות: כיצד ניתן להסביר תופעה זו למרות שמספר התלמידים במוסדות החינוך של הציונות הדתית הולך וגדל? מה חלקה של מערכת החינוך הציונית דתית לתופעה זו? מדוע אנו עדים להתגוונותה ופיצולה (עד כדי התפוררותה) של התנועה הציונית דתית? וכיצד עלינו לפעול כאנשי חינוך לצמצום התופעה?

"חינוך לאמונה בעולם שבור" היא הרצאה המיועדת להורים, לאנשי חינוך ישיבות תיכוניות, אולפנות מכינות קדם צבאיות. ההרצאה מועברת באופן חוויתי, מלווה בסיפורים אישיים ודוגמאות "מהשטח" תוך מתן דגש להיבטים הרגשיים – חינוכיים בעזיבת הדת.

הרצאה זו היא הזדמנות חשובה ומשמעותית לפגוש פנים אל פנים את אתגרי הזמן ומאפשרת לפתח פרספקטיבה של צמיחה מתוך משבר.

[1] הלשכה לסטטיסטיקה מדווחת על 40% ויותר נשירה מהדת. אריאל פינקלשטיין, דוקטורנט באוניברסיטת בר אילן מדווח על מספר נמוך יותר 25%.