מתאמנים להצליח/ רחל קליין
פורסם בעיתון "קול העיר" , עיתונות דתית באיזור המרכז
יום רביעי כ' אלול תשס"ו 13.9.06- גליון מספר 572
כמה פעמים חשבתם שאתם לא ממש ממצים את עצמכם ? כמה פעמים הרגשתם שאתם באמת מסוגלים ליותר ?
כמה פעמים החלטתם לבצע שינוי, אבל לא הייתם מסוגלים?
שחר צדוק, מאמן להצלחה והכוונה מקצועית מספר איך עושים את השינוי
אמר פעם פסיכולוג גדול, שהטרגדיה של האנושות זה הפחד משינוי. אז מה עושים ? איך משפרים את הדימוי העצמי , איך מעלים את הערך הביטחון העצמי ? איך בעצם עושים את השינוי ?
שחר צדוק מאמן להצלחה והכוונה מקצועית בשילוב שיטת קואצ'ינג (עליה נרחיב עוד בהמשך) וגרפולוגיה, מגלה לנו איך עושים את זה.
"אנשים לא מאמינים ביכולות שלהם", קובע שחר. "לא פעם ולא פעמיים היה אצלי אדם שאמר לי אני אפס, איך יקבלו אותי לעבודה ?זה מעביר בי צמרמורת בכל פעם מחדש, משתי סיבות. ראשית כי פעם גם אני הייתי בסיטואציה הזו, ומאז עשיתי שינוי ענק. והדבר הנוסף הוא שיושבים נולי אנשים כ"כ מוכשרים מפולפלים, אני תמיד שואל את עצמי, איך יכול להיות שבחור ישיבה שלומד תורה והוא כל כך מפולפל – איך יתכן שאין לו מה להציע. מה שאני אומר להם זה, תהיו יצירתיים, תאמינו בעצמכם, תגלו את הכישורים שלכם ותניעו את עצמכם קדימה".
וזה עוזר ?
זה לא קל. אנשים שקועים בפרדיגמות ובאמונות ישנות שכנראה רוכשים אותם מהחינוך בבית, מהסביבה ומהחברה שעוצרת אנשים במובן מסוים מלהצליח. מחפשים את הבטוח, שמפחדים לצאת ממעגל הנוחות, שלא מאמינים שישנה מציאות אחרת. ואדרבא כאנשים דתיים וחרדיים אנחנו מחויבים להאמין תרתי משמע. ביכולת התפילה לשנות, וביכולת האדם באמצעות כישוריו-להזיז הרים וגבעות.
כשהתחלתי לתת הרצאות בנושא הכוונה מקצועית והגשמה עצמית, פנתה אלי אישה כבת 60 ושאלה אותי, היכן היית לפני 40 שנה? גם אני רוצה להגשים את עצמי. וזה מחזק את התיאוריה של הפסיכולוג היהודי מאסלו, שטען שהגשמה עצמית היא צורך של האדם ושכל אחד שואף באופן טבעי להגיע אל ההגשמה הזו. אדם שלא מגשים את עצמו הוא אדם מתוסכל, מבולבל ומרגיש שאינו מוצא את עצמו. מה שעלול על כל תחומי החיים. הגיע אלי בחור בוגר ישיבה שמאחר והוא היה בטוח שאין לו כישורים והיכולות שלו מוגבלות, בנוסף העובדה שהוא היה עולה חדש והקשיים בשפה, הוא פנה לעסוק בתחום הניקיון. הוא עבר ממאבחן למאבחן ותמיד קבל רשימה של אופציות או כישורים שיוכל להתפרנס מהם. אך מאחר והדימוי העצמי שלו היה נמוך ביותר, הוא לא הצליח לעשות מאומה להגשמה עצמית. בנוסף, כל מקצוע שהומלץ עבורו דרש ממנו שנות לימוד רבות והשקעה כספית גבוהה שהוא לא יכול לעמוד בה. כך שבמצבו הוא היה בתוך מעגל האימה שגרם לו להתייאש. הוא לא הצליח לראות את האור בקצה המנהרה.
כחלק מתהליך האימון, ניסיתי לאתר מה הן העוצמות שלו, יחד איתו. עצם השיחה והדיון על העוצמות שלו גרמו לו לחייך. ובעצם הוא גילה לפתע שהוא דובר שפה זרה- שהוא יכול להשתמש בה.הוא יכול להיות מתרגם של השפה הצרפתית, או מורה לצרפתית ובאותו רגע הוא נעמד על הרגליים תפס את הראש בשתי ידיו ואמר איך לא חשבתי על זה… וכל השאר היסטוריה.
תאמין, תגשים תצליח!
איך בעצם הגעת לתחום ?
"בעבר עסקתי בתחום ההדרכה וניהול הדרכה, כשתמיד ראיתי כמשימה לאתר את אותם בעלי חוסר הערכה ודימוי עצמי נמוך ולראות כמה שמילה טובה יכולה להזניק אותם קדימה. הייתה לי סיסמא קבועה בה אני משתמש עד היום תאמין, תגשים תצליח! לראות אנשים מצליחים גורם להתרגש עד דמעות".
מה זה אדם מצליח, אני יכולה לחשוב על מישהו מסוים בעל קריירה מזהירה שהוא מצליחן גדול, והוא בעצמו מרגיש מתוסכל ומבוזבז. איך מודדים הצלחה ?
"המדד להצלחה הוא בעצם מילוי היעדים והמטרות שהאדם מציב לעצמו בהתאם לכישוריו. החברה המערבית חינכה אותנו להישגיות חסרת מעצורים ולכן אנשים מסתובבים בתחושה שהדשא של השכן ירוק יותר. הבעיה היא שאנשים לא יושבים עם עצמם ומציבים לעצמם מטרות באופן כתוב. לכל אדם יש חלום והוא לא מוריד אותו לרמת ביצוע תוך הגדרת יעדים ומטרות, כאשר אדם משיג את היעד או המטרה זה נותן לו כוח להמשיך הלאה וזה בעצם הסוד.
אני תמיד אומר יגעת ומצאת תאמין. הדגש כאן הוא על היגעת. עד כמה אתה יגע כלפי עצמך:2 אנשים רצים 100 מטרים. מספר 1 ניצח וזוכה לתהודה רבה. אבל אם נתבונן בעיון, מספר 2 בעבר היה חולה במחלת הפוליו. נכון שהוא הגיע רק למקום השני, אבל אנחנו נעריך אותו יותר על תעצומות הנפש והמוטיבציה להשגת המטרה".
אפשר לקרוא לך יועץ ?
"ממש לא! אנשים הולכים לחברות ייעוץ, עוברים מבחני מחשב שבאופן קר ואכזרי חורצים גורלו ללא הבנה ושיחה עמוקה, או תהליך שאדם עובר עם עצמו ומברר מהן השאיפות, המטרות החלומות שלו. הלקוח יוצא עם רשימת מכולת של מקצועות אפשריים ללימודים, כשאין לו מושג ומשאבים לממש אותם ואז התסכול הוא גרוע יותר. ולכן אני מדבר על הכוונה. הכוונה בשיטת האימון – כאשר הגרפולוגיה היא רק אמצעי לאיתור היכולות והעוצמות ולא העיקר.
כשניגשתי בתור בחור צעיר למבחני מיון ע"מ ללמוד מחשבים, נכשלתי כישלון חרוץ. הייתי נסער מהאבחון שכ"כ לא האמנתי בו ונתבקשתי להתחייב ולהיכנס לקורס מבוא, כשבסופו של דבר בסיומו קבלתי ציון 100והדרך משם הייתה קצרה מאוד לתואר אקדמי עם התמחות במדעי המחשב. ואם נלך רחוק יותר בבית הספר היסודי מתמטיקה אף פעם לא היה הצד החזק שלי. אני זוכר את המורה למתמטיקה שאמר לי שאני לעולם לא אצליח בתחום ומוטב שאשאר תמיד בהקבצה ג'. לפני לימודיי האקדמיים פינתי ללמד באותו ביה"ס כמורה מחליף למורה למתמטיקה וכשפגשתי אותו אמרתי לו- תסתכל לי בעיניים עכשיו ותאמר לי שלעולם לא אוכל להתקדם במתמטיקה. אלו בעצם שני ניצחונות שמניעים אותי בכל תחום בחיים. כך הפכתי חוויה קשה – לעוצמה ותמיד בשיחות שלי עם אנשים אני נקלע לסיפורים דומים שאצלם זה חרץ גורלות וגרם להם להישאר במעגל של כישלון ודימוי עצמי נמוך. ואז שוב אני מדגיש ואומר: תאמין, תגשים, תצליח!
סוף מעשה במחשבה תחילה
הגענו לתכלס' איך עושים את זה ?
"אני מפתח כרגע שיטה המשלבת קואצ'ינג- אימון גרפולוגיה ופעילויות נוספות אשר מביאות את האדם למודעות עצמית, הערכה עצמית, אמונה, הגשמה והצלחה. את השיטה אני מפתח עבור חברה בארץ המפתחת וממסדת את תחום הקואצ'ינג בתחומים שונים, כאשר אני מתמחה בתחום ההכוונה המקצועית, ניצול כישורים ובסופו של תהליך פרנסה בכבוד".
שיטת הקואצ'ינג הפכה להיות פופולארית ומדוברת. מה הפירוש המילה קואצ'ינג ?
"קאוצ'ינג הוא תהליך אימון להצלחה. בדיוק כמו שספורטאי מחפש מאמן טוב כדי להגיע להישגים, כך בדיוק אותו הדבר בכל תחומי החיים. יש מאמנים למשפחתיות טובה, לשרוד מעבר דירה או בניית בית, הצלחה במגוון אתגרי החיים וכמובן מיצוי כישורים והכוונה מקצועית כולל אימון לשינוי קריירה שנייה ושלישית באמצע החיים".
אז מה קורה באימון בפועל ?
"אנשים מגיעים לפגישה ראשונית ללא תשלום. מי שמעוניין מתחיל את התהליך. השלב הראשון מדבר על הרחבת המודעות העצמית. ז"א מעבר על קורות החיים, היכרות עם הילד שבי, להכיר את העוצמות שבי, את חסמי ההצלחה והמון הקשבה. אנשים אוהבים בפגישה הראשונה לדבר. וזה בסדר כי התפקיד שלי זה לדלות מתוך שלל האינפורמציה את החלומות, השאיפות , החסכים.
בשלב השני, המתאמן מקבל משימה למשל בתחום המקצועי לחפש מודעות דרושים שמעניינות אותו ע"מ לבדוק את התחום שהוא אולי מעוניין להגיע אליו, עוד לפני שהוא מגיע אליו ועלול להתאכזב. זאת אומרת סוף מעשה במחשבה תחילה. מפגישה לפגישה ישנן מטלות נוספות המסייעות לאדם לברר ולחוות לאן הוא מתאים. הוא לא מסתמך רק על חוות הדעת שלי אלא גם על החוויה וההרגשה שלו וכך הוא מקבל את ההחלטה הנכונה לאיזה תחום או באיזה תחום להתפתח.
באמצעות האבחון הגרפולוגי, המתאמן מקבל חיזוקים או הכוונה מסוימת לבחירה שלו ומכאן ואילך נכנסים לתהליך אימון אינטנסיבי להגדרת יעדים ומטרות ברורות ויישום מיידי של היעדים והמטרות עד להשגתם.
במהלך התהליך כולו אני משלב ידע מתחומי החינוך,שיווק, פסיכולוגיה, מדעי ההתנהגות ועוד הכל כמובן ברוח ישראל סבא.
התפקיד שלי בתהליך הוא לשאול את המתאמן את השאלות הנכונות על מנת להיות משוכנע שהבחירה שלו היא באמת נכונה ואישית ואינה מושתתת על פרדיגמות ישנות.
אגב, מתוך היותי בתפקידים בכירים בשיווק של מסלולי לימוד במכללות, אחת מהנחות היסוד שמובילות בקמפיין הפרסום שלהם- שבחירה של מסלול לא נעשית מתוך בחירה אישית ולא בהתאם לכישורים אלא מסיבות של לחץ חברתי או משפחתי ועוד. עובדה היא בעצם מאוד עצובה כי היא גורמת לאנשים להשקיע משאבי זמן ותקציב שאין להם בצם למסלולי לימוד שלא מובלים אותם לפרנסה בכבוד. ופעמים רבות גורמים לתסכול המתמשך".
בתהליך האימון, מה מצטייר בעינך כדבר החשוב ביותר ?
"איתור העוצמות של האדם והנעתו להשגת המטרות. מבחינת המתאמן חשוב מאוד שיגיע חדור מוטיבציה והידיעה שהוא הולך לצאת ממעגל הנוחות ומרחיב את השליטה והאמונה להשגת מטרותיו".
במהלך העבודה ישנם גם רגעים מרגשים. מה היה הרגע הכי מרגש שלך ?
"באופן כללי לראות אדם שמצליח, זה מרגש אותי. הכי מרגש היה ללוות קורס של עולים מאתיופיה באחד מהתיכונים הדתיים באזור המרכז שהוגדרו כבלתי כשירים לעבוד הכשרה כלשהי. לראות אותם מקבלים את תעודת הסיום, כשחלק מהם התחילו כבר לעבוד- זה בעיני הדבר הכי מרגש".