השפעות של התערבות אימון קוגניטיבי התנהגותי על הוויסות הרגשי של אוכלוסיה לא קלינית
ד"ר שחר צדוק Ph.D., מאמן CBC ומרצה באוניברסיטת בר אילן zadok@biu.ac.il
תקציר
מטרת המחקר הנוכחי היתה לבחון עד כמה 12 מפגשים קבוצתיים ואישיים של אימון התנהגותי קוגניטיבי Cognitive Behavioral Coaching), CBC) המבוסס על מודל ה- REBT ( (Rational-Emotive Behavior
Ellis, 1994) ) יביא לשיפור הוויסות הרגשי של משתתפים לא קליניים בטווח הקצר והארוך. השערות המחקר היו שמיד לאחר התוכנית תהיה עליה בשימוש באסטרטגיות וויסות רגשי אדפטיביות וירידה באסטרטגיות לא אדפטיביות וששינויים אלה ישמרו עד לתקופת המעקב חצי שנה לאחר התוכנית. במחקר שנערך באוניברסיטת בר אילן השתתפו 247 לומדים אשר השתתפו בשני קורסים להעצמה אישית ושלושה קורסים להכשרת מאמנים.
המחקר הנוכחי חשוב משום שהוא נועד לתמוך ביעילות של אימון קוגניטיבי התנהגותי (לשיפור וויסות רגשי ובכך לחיזוק היכולת של האדם להתמודד עם לחצים ותסכולים.
לאור זאת, לימוד מיומנויות של וויסות רגשי יכול לתרום משמעותית לחייהם של אנשים נורמטיביים הרוצים להצליח בחייהם תוך צמצום השפעות שליליות של תגובות רגשיות חזקות ובלתי נשלטות. המחקר הנוכחי בחן את השפעתה של תכנית אימון קוגניטיבי התנהגותי (CBC) על יכולת הוויסות הרגשי של משתתפים מאוכלוסיה לא קלינית.
השיטה המרכזית עליה התבססה התוכנית היתה REBT שכללה בחינה של המתאמנים את מידת התוקף והתועלת של מחשבותיהם דרך ערעור וויכוח עליהן והתאמתן במידת הצורך (Neenan, 2008). איסוף הנתונים נעשה דרך העברת שאלונים בשלוש נקודות זמן: לפני התוכנית, מיד לאחריה ובבדיקת מעקב חצי שנה לאחר סיומה. הממצאים שיוצגו במאמר זה הם אלו הנוגעים לשאלון למדידת ויסות רגשי קוגניטיבי CERQ – The Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (Garnefski, kraaij, & Spinhoven, 2002).
בעקבות תוכנית האימון שנערכה חל שיפור בשש מתוך תשע האסטרטגיות הקוגניטיביות לוויסות רגשי שנבדקו כולל: "קבלה", "הערכה קוגניטיבית מחודשת", "שימת דברים בפרספקטיבה", "חשיבה קטסטרופאלית", "התמקדות מחדש בחיובי והרהורים שליליים". שינויים אלה נשמרו יציבים גם חצי שנה לאחר סיומה. במידת האסטרטגיה "האשמה עצמית" חלה ירידה רק בתקופת המעקב ובאסטרטגיות "התמקדות מחדש בתכנון" ו"האשמת אחרים" לא חל שינוי לאורך כל תקופת המחקר. ממצאים אלה מראים שתוכנית אימון קוגניטיבי התנהגותי יעילה בשיפור הוויסות הרגשי של אוכלוסיה לא קלינית ובהפנמת מיומנויות וויסות ליישומן גם לאחר סיום התוכנית.
מצ"ב סרטון הצגת המחקר באוניברסיטת בר אילן 22.3.17