מודל האימון קוגניטיבי התנהגותי לשיפור וויסות רגשי, העצמה והשגת מטרות של אוכלוסיה לא קלינית
ד"ר שחר צדוק Ph.D., מאמן CBC ומרצה באוניברסיטת בר אילן| zadok@biu.ac.il | פרסום ינואר 2019
תקציר
מטרת המחקר הנוכחי היתה לערוך בחינה ליישום ולהשפעות של תוכנית אימון קוגניטיבי התנהגותי (CBC) Cognitive Behavioral Coaching המבוססת על מודל מוצע אשר נועד לקדם וויסות רגשי, תחושת העצמה והגשמת מטרות. המודל, אשר בנוי על מודל ה- REBT -Rational Emotive Behavior Therapy, כולל חיזוק מודעות לרגשות ומחשבות, שינוי פרספקטיבה, הגדרת שאיפות ומטרות (עיצוב ה- Being) והטמעת הרגלים חדשים בעזרת תרגול וקבלת חיזוקים. תוכנית ההתערבות שנבנתה על סמך המודל הנ"ל כללה 12 מפגשים עם אוכלוסיה לא קלינית ובחנה את יישום המודל ואת השפעות התוכנית בטווח הקצר והארוך. במחקר שנערך באוניברסיטת בר אילן השתתפו 247 סטודנטים אשר לקחו חלק בחמש קבוצות אימון. המחקר הנוכחי חשוב משום שהוא נועד לתמוך ביעילות של אימון קוגניטיבי התנהגותי (CBC) לשיפור הוויסות הרגשי שיקדם עלייה בביצועים והשגת מטרות ולחיזוק היכולת של האדם להתמודד עם לחצים ותסכולים. איסוף הנתונים נעשה דרך העברת שאלונים של אסטרטגיות אדפטיביות ולא אדפטיביות של וויסות רגשי ושל חוללות עצמית לוויסות רגשי בשלוש נקודות זמן: לפני התוכנית, מיד לאחריה ובבדיקת מעקב חצי שנה לאחר סיומה.
בעקבות תוכנית האימון שנערכה חל שיפור בשש מתוך תשע האסטרטגיות הקוגניטיביות לוויסות רגשי שנבדקו כולל: קבלה, הערכה קוגניטיבית מחדש, שימת דברים בפרספקטיבה, חשיבה קטסטרופאלית, התמקדות מחדש בחיובי והרהורים שליליים. כמו כן, חל שיפור בשלושת הממדים של חוללות עצמית לוויסות רגשי: התמודדות עם סערת רגשות, קבלת החלטות שקולה והימנעות מהתפרצות רגשית. שינויים אלה נשמרו יציבים גם חצי שנה לאחר סיומה.
ממצאים אלה מראים שתוכנית המבוססת על המודל המוצע יעילה בשיפור הוויסות הרגשי ובחיזוק ההעצמה והשגת המטרות של אוכלוסייה לא קלינית ובהפנמת מיומנויות וויסות ליישומן גם לאחר סיום התוכנית. בעקבות תהליך יישום המודל ולאור השפעותיה החיוביות של תוכנית ההתערבות שנערכה, יוצעו המלצות ליישום עתידי של תוכנית ההתערבות CBC.